06-30-443-9366 ordogpapir@ordogpapir.hu

Szépírási útmutató!

A kalligráfia gyökerei a görög és római írnokok korába nyúlik vissza, a Bibliát másoló és képekkel iniciálékkal gazdagító középkori szerzetesekkel virágkorát élte egészen a könyvnyomtatás feltalálásáig. Napjainkban reneszánszát éli ez a művészeti ág, sokan kérnek fel művészeket például esküvői meghívók, dekorációk elkészítéséhez vagy csak hobbiból belevágnak a kézírás elsajátításába.

Minden betű különböző formájú, és nagy türelmet igényel a megrajzolásuk. A nyomtatott betűk variációitól a dőlt betűkön át a fejlett technikákig rengeteg változat létezik. A különböző kézi betűstílusok kombinálhatók és díszíthetők, ez azt jelenti, hogy kézírásos alkotásnak nincsenek korlátai mindaddig, amíg betartunk néhány alapszabályt.

Megfelelő környezet: ügyeljen arra, hogy mindig legyen elegendő hely és fény! A jól megvilágított és rendezett asztal elárasztja kreativitással.

Testtartás: mivel sok gyakorlásra lesz szükség, különösen fontos már a kezdetektől a jó testtartás. Az egyenes hát nemcsak megakadályozza a felesleges hátfájást, hanem segít abban is, hogy megfelelő távolságot tartson a papírjától, és biztosítja, hogy áttekinthető legyen a munkája.

Eszköz fogásának módja: a tollat vagy a ceruzát a hüvelykujj és a mutatóujj között kell tartani, így megakadályozhatja, hogy az ujj túl gyorsan görcsöljön be.

Adjon időt: minden betűhöz forduljon nagy türelemmel, rendszeres gyakorlással hamar látni fogja majd a fejlődést.

Nagyon fontos a megfelelő anyag, ha sikert szeretne elérni a tollhoz a hozzá illő papírt kell használni. Így csalódottság helyett élvezettel vág majd bele a gyakorlásba.

Bevont papír: a ceruzák, tűfilcek és markerek mindig jobban teljesítenek a bevont papíron. A sima felület lehetővé teszi a csúszást és megkönnyíti az egyenes és pontos vonalak rajzolását.

Geometriai készlet: vonalzók segítenek az alap rácshálózat megrajzolásában. A betű távolságok így hamarabb rögzülnek és később a szabadkézi írásnál is egyenlő távolságba kerülnek.

Ceruza: a HB ceruza keménységi fokozata a megfelelő választás. Írás közben figyeljen arra, hogy ne nyomja túl erősen, úgy nem hagy nyomokat maga után.

Radír: lehetővé teszi, hogy a vázlatvonalakat eltüntesse, de figyelem csak száradás után kezdjen bele a radírozásba különben csúnya csíkokkal elrontja az egész művet.

Elérhetőségeink:

Telefon: 06-30-443-9366
Email: ordogpapir@ordogpapir.hu
Cím: Debrecen, Monostorpályi u. 26.

Telefon: 06-30-299-2750
Email: budapest@ordogpapir.hu
Cím: 1046 Budapest, Klauzál utca 2.